سيستم صوتي خودرو، از اختراع تا تكامل
رانندگي در دل جاده و گوش دادن به موسيقي لذت غيرقابل وصفي است. موسيقي حتي تحمل ترافيك وحشتناك را هم آسانتر ميكند. موسيقي به تمام دقايقي كه در خودرو نشستهايم رنگي تازه ميبخشد. شايد به همين دليل است كه بسياري از افراد دوست دارند يك سيستم صوتي با كيفيت روي خودرو خود نصب كنند. با كارمگ همراه باشيد.
تاريخچه سيستم صوتي خودرو
صنعت خودروسازي از دهه ۱۹۲۰ رونق گرفت. در اين سالها خودروها تغييرات خارقالعادهاي كردند اما ورود سيستم صوتي به خودرو حدودا يك دهه بعد اتفاق افتاد. سال ۱۹۳۰ ميلادي، تيم كوچكي از مهندسان شركت موتورلا اولين سيستم صوتي خودرو را اختراع كردند. اين سيستم صوتي، يك راديو تكبانده به نام Mono بود كه روي يك خودروي Studebaker نصب شده بود. با همين افزونه، شركت موتورولا توانست ميليونها راديوي خودرويي به فروش برساند. در دو دهه بعدي نيز شركتهاي مختلفي وارد اين بازار شدند و تلاش كردند تا در بازار نوپاي سيستم صوتي خودرو سهمي داشته باشند.
امروز در حالي كه تقريبا يك قرن از آغاز ساخت اولين دستگاههاي صوتي ميگذرد، تمامي خودروها مجهز به سيستم صوتي هستند.
صنعت وابسته به سيستم صوتي توانست طي سالهاي اخير با پردازش و افزايش كيفيت صداهاي خروجي و همچنين معرفي انواع مختلف تجهيزات جانبي كارآمدي محصولات توليدي خود را بالا برد.
اين موضوع افزايش محبوبيت انواع مختلف سيستمهاي صوتي را به همراه داشته و سبب شده كه علاوه بر جوانان، خودروسازان نيز به دنبال آن روند كه از سيستمهاي صوتي مطلوبي روي محصولات خود استفاده كرده و اين سيستمها را به عنوان يك مزيت اصلي نسبت به رقبا معرفي كنند.
قطعات تشكيل دهنده سيستم صوتي خودرو
سيستمهاي صوتي خودرو در گذر زمان شاهد پيشرفتهاي چشمگيري بود. امروزه سيستمهاي صوتي از قطعات متنوعي تشكيل شده كه هر كدام نقشي مهم در ارائه بهترين كيفيت موسيقي براي شنونده دارند.
هديونيت
مهمترين و اصليترين قطعه يك سيستم صوتي، هديونيت است كه عموما اندازهاي بين ۶ تا ۷ اينچ دارد و در مدلهاي مختلف به صورت توكار، داخل داشبورد قرار ميگيرد.
بر اساس نوع طراحي، هديونيتها ميتوانند صفحات نمايشگري داشته باشند كه اطلاعات مربوط به موزيك، تصاوير دوربين خودرو و حتي فيلم را به نمايش بگذارند.
كيفيت و كارايي هديونيت را بر اساس درگاههاي اتصالي آن به آمپليفاير، سابووفر، توييتر، ميدرنج و باندها ميسنجند.
قسمتي از هديونيت كه ما بيشتر با آن در ارتباط هستيم و در واقع اين قطعه را به واسطه آن ميشناسيم پنل يا قسمت جلويي هديونيت است كه اتصالات كابلهاي AUX، USB و حتي CD از طريق آن صورت ميگيرد.
توصيه ميشود هنگامي كه سرنشينان در خودرو حضور ندارند، پنل هديونيت براي پيشگيري از سرقت، داخل خودرو نباشد.
اسپيكر خودرو
اسپيكر يا باند، شناختهشدهترين قطعه يك سيستم صوتي است. اين قطعه وظيفه پخش صداي خروجي را بر عهده دارد. به همين دليل كيفيت اسپيكرها مورد توجه توليدكنندگان و خريداران است. در حال حاضر بسياري از كمپانيهاي سيستم صوتي در حال كار روي افزايش كيفيت صداهاي خروجي از باندهاي توليدي خود هستند. انواع بلندگو اساس كاربردشان، انواع مختلفي دارند و در دستههاي قيمتي متنوعي طبقهبندي ميشوند.
اسپيكرها بر اساس چندين معيار ديگري مانند شكل ظاهري، قابليت اتصال و حتي نوع صداي خروجي نير دستهبندي ميشوند. يكي از انواع اسپيكرهاي پرطرفدار در بازار داخلي، بلندگوهاي گرد است كه به دليل ابعاد كوچكتر، بيشتر مورد استفاده قرار ميگيرند. اين اسپيكرها مزايي چون استفاده درون داشبورد جلو، روي دربها و روي طاقچه عقب دارند.
شعاع تجهيزات اسپيكرها معمولا بين ۱۰ تا ۲۵ سانتيمتر است كه در كنار ديگر مشخصات، ميتوانند روي خروجي صدا و در نتيجه قيمت نهايي اثرگذار باشند.
آمپلي فاير
آمپلي فاير دستگاهي است كه صوت توليد شده توسط دستگاه صوتي را در چند مرحله تقويت كرده و آنها را از هم تفكيك ميكند. اين صدا در مرحله بعد يه بلندگوها ارسال ميشود. نكته قابل توجه، يكسان بودن خروجي آمپلي فاير و ورودي بلندگوها است.
معمولا به دليل محدوديت طراحي و همچنين صرفهجويي هزينه، در بيشتر دستگاههاي پخش صوتي از آمپلي فايرهاي ارزان قيمت استفاده ميشود كه كيفيت صداي متفاوتتري به نسبت سيستمهاي گرانتر ارائه ميدهند.
از ساب ووفر تا ميدرنج
سابووفر، توييتر، باكس، ميدرنج يا حتي خازن از تجهيزات ديگري هستند كه ميتوانند با قرار گرفتن در كنار يكديگر سيستم صوتي خودرو را تقويت كرده و سبب بهبود صداي خروجي شوند. بعضي از اين قطعات به صورت پيش فرض روي تعدادي از باندها تعبيه شدهاند، البته به دليل صرفه اقتصادي گاهي از كيفيت چندان بالايي برخوردار نبوده و سبب كاهش كيفيت صداي خروجي ميشوند.
برخي از افرادي كه به چگونگي پخش موسيقي اهميت بيشتري ميدهند، بعضي از اين قطعات را جداگانه تهيه كرده و كيفيت سيستم صوتي خودرو خود را بهبود ميبخشند.
شركتهاي مختلفي در دنياي امروز در حوزه صنعت سيستم صوتي خودرو فعاليت ميكنند. اما به دليل وجود تحريمها، بازار سيستم صوتي خودرو در داخل كشور با محدوديتهايي روبهرو است. در حال حاضر برندهايي چون همچون پايونر، كنوود، جيويسي، جيبيال، الكترونيك آلپ و… در بازار داخلي موجود هستند.
محصولات توليدي اين برندها، محدوده وسيعي از امكانات و قيمت را در اختيار مشتريانشان قرار ميدهند. به عنوان نمونه، محصولات توليدي كمپاني جيبيال روي اتومبيلهاي رده بالاي تويوتا و خودروهاي فراري نصب شده و از كيفيت مثالزدني برخوردار هستند.
جمع بندي
محصولات پايونر در كشور ما عموما بيش از برندهاي ديگر مورد استقبال قرار ميگيرند اما با توجه به تنوع برندهاي موجود در كشور، با صرف هزينه بالاتر ميتوان سيستم صوتي مجهزتري را براي خودرو نصب كرد.
منبع: مجله سبك زندگي فارسيرو
برچسب: ،